25 Kasım 2012 Pazar

MICHELIN YILDIZI



Asıl mesleği lastik üretmek olan Andre Michelin tarafından insanların yolculuk yaparken uğramalarına değecek yerleri belirtmek amacıyla hazırlanmış bir rehberin "iste burası tam ağzınıza layık" yıldızı. Oteller, restoranlar ve şefler için kullanılır.
Karayolunu tercih edenlerin, lezzetli ve kaliteli yemek yiyeceği restoranlara kolay ulaşmasını sağlamak için başlayan bu yıldız sistemi, yıllar içinde bir prestij meselesi haline geliyor. Günümüzde bu yıldız sistemi, 'en prestijli ve önemli restoran derecelendirme kurumu' haline gelmiş durumda. Her yıl hazırlanan 'Guide Michelin-Michelin Rehberi' her bir ülkenin gitmeye değer tüm restoranları hakkında bilgi veriyor. 

YEMEĞİN NOBELİ

Bu yıldız sistemi, mutfağa gönül vermişler için çok önemli; o yüzden yıldızlar için 'mutfak Nobel'i deniliyor. 3 Yıldız sistemi var ve üç yıldız almak bir restoran şefi için bu dünyada erişebileceği en yüksek onur mertebesi. 





1 YILDIZ: Bir yerden geçerken uğrayabileceğiniz iyi bir restoran ( A good place to stop on your journey)

2:YILDIZ: Çok başarılı restoran yolu uzatmaya değer. O civardan geçerken yolunuzu uzatıp uğramaya değer. (Worth a detour)

3 YILDIZ: Olağanüstü bir restoran. Sırf oraya gitmek için özel bir gezi düzenlenir.(Exceptional Cuisine, worth a special journey)

Bib Gourmand: Uygun fiyatlara iyi restoran.Sıkı mutfak iyi fiyat. (Good cuisine at a reasonable price)

Hatta bunun ile ilgili 2012 yılında çekilen bir Jean Reno filmi var.
http://www.sinemalar.com/film/150215/comme-un-chef 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder